De veldboon is een duurzame eiwitbron met veel functionaliteiten, die gebruikt kan worden als ingrediënt in vegetarische en veganistische producten. Dit veldboneneiwit kan op twee manieren gewonnen worden: via een droge of natte fractionering; hoe dat in zijn werk gaat wordt in deze post kort toegelicht.
Naast eiwtten bevatten veldbonen ook koolhydraten, een beetje vet en vezels.
Voor verwerking van de veldboon als meel wordt deze vaak eerst ontveld, daarvoor wordt eerst het velletje (de 'hul') verwijderd ('dehulling'). Hiermee wordt ook een groot gedeelte van de in boon aanwezige antinutriënten verwijderd. Antinutriënten, doorgaans aanwezig in peulvruchten in het algemeen en geconcentreerd aanwezig in de 'hul', kunnen de opname van enkele nutriënten belemmeren. Met het 'dehullen' is men dus van een groot gedeelte van deze stoffen af.
Na het 'dehullen' worden de gepelde bonen gemalen. Na het malen kan op twee manieren een eiwitrijke fractie gewonnen worden, wat resulteert in een droog of nat concentraat.
Droog fractioneren Bij droog fractioneren ontstaan er twee producten:
Veldbonenmeel HP (High Proteïn), dit is een eiwitconcentraat van ongeveer 65%
Veldbonenmeel LP (Low Proteïn); het veldbonenmeel wordt gezien als een reststroom, maar in diverse onderzoeken is te zien dat deze toegepast kan worden in bijvoorbeeld bakkerijproducten.
Nat fractioneren Bij de natte verwerking kan de eiwitfractie verder opgewerkt worden tot een eiwitisolaat, met een eiwitgehalte van ongeveer 90%.
In de afbeelding zijn beide processen schematisch weergegeven.
Wij supporten iedereen in de korte keten die net zo in de veldboon gelooft als wij. Wil je meedoen? Dat kan! Wij stellen dan een studieteam voor je samen. Onder supervisie van professionals it de hele keten geven wij samen, jouw product een boost met die magische Faba boon.